Co je zdravá školní jídelna - principy projektu
Vzdělaný personál
Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu
Informovaný strávník
Strávník se o správné výživě dozvídá vhodným způsobem v rámci výuky, výzdoby jídelny a školy a v rámci praktických činností či mimoškolních aktivit. Strávník je tak veden ke správné volbě a skladbě potravin a pokrmů
Motivující pedagog a vedení školy
Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagogů
10 kritérií Zdravé školní jídelny
Kritérium 1.
Kritérium 2.
Kritérium 3.
Kritérium 4.
Kritérium 5.
Kritérium 6.
Kritérium 7.
Kritérium 8.
Kritérium 9.
Kritérium 10.
Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi
Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)
Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů
Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka
Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní
Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny
Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí
Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči